» Alt om HDR bilder

Alt om HDR bilder

HDR er en teknikk innenfor digital foto som går ut på å «jukse» til større dynamikk i bildet enn hva som er mulig med kun én eksponering. Det høres kanskje gresk ut for de fleste nybegynnere, men enkelt sagt er HDR en teknikk man kan bruke for å få frem detaljer i alle områder av bildet, både mørke og lyse. Med HDR kan du glemme alt som heter utbrent himmel eller for mørke trær i landskapsbildet ditt. Det er slutt på å måtte velge mellom skyene eller fjellet. Med HDR kan du si: Ja takk, begge deler!

Hva trenger man?

For å skape et HDR (High Dynamic Range, eller Høy Dynamisk Omfang) bilde, trenger du et digitalt kamera – helst speilrefleks – hvor du har muligheten til å manuelt stille inn eksponeringen, et stødig stativ, og et etterbehandlingsprogram med HDR-muligheter (Photoshop eller Photomatix.)

Hva gjør man så?

Selve prosessen ved å skape et HDR-bilde, går ut på å ta flere forskjellig eksponerte bilder av det samme motivet. Man setter kameraet på stativet, bestemmer seg for et fint utsnitt, velger en fast blender, og så tar man flere bilder med forskjellig lukketider. Desto flere bilder man tar, desto mer informasjon får man fanget inn, og dermed har datamaskinen mer å jobbe med i ettertid. 5 eller flere er anbefalt. Jeg selv har tatt 3 bilder i forskjellige lukketider og fått et bra resultat men da var det ikke mye sol eller skygger.

Eksempel under, men alt er avhengig av lys forholdet:

  • f/11 – 1/25
  • f/11 – 1/60
  • f/11 – 1/100
  • f/11 – 1/250
  • f/11 – 1/500
  • f/11 – 1/800

Man bør se på bildene man tar, og fortsette å eksponere enten mørkere eller lysere helt til man ser at man har fått detaljer i alle deler av bildet. Hvis man skal lage HDR-bilde av for eksempel en solnedgang, og peker kamera direkte mot solen, er det ofte man må helt ned i 1/2000 eller mer for å kunne få nok detaljer i områdene rundt solen. Dette er en mye bedre metode enn å kun bruke automatisk bracketing. For det første vil du med bracketing kun få 3 bilder, som kan være for lite i mange tilfeller. Det gjør at du får mindre kontroll over resultatet.

Men husk! Kun gjør endringer på lukkertiden. Blenderåpningen bør være den samme hele tiden, ellers vil det påvirke dybdeskarpheten. Siden du har kameraet på stativ, er det ingen grunn til å ikke bruke laveste mulige ISO-verdi, noe man alltid bør gjøre.

JPG eller RAW?

Siden man tar en god del bilder, vil RAW være et plasstrengende format, og ikke gi noen umiddelbare fordeler. Når bildene skal settes sammen til et HDR-bilde, vil de uansett bli konvertert til JPG først, og med 5+ bilder trenger man ikke den ekstra informasjonen som finnes i RAW, og derfor er JPG i full kvalitet et like bra alternativ i denne situasjonen. Om man skal pirke, er det jo bestandig mer dynamisk spenn i en RAW-fil, så hvis man vil ha absolutt best resultat, bør man velge RAW som alltid.

Etterbehandlingen

Etter man har tatt 5 eller flere ulikt eksponerte bilder av det samme motivet, i enten JPG eller RAW, er man klar for å sette de sammen til et HDR. Det finnes nesten ingenting Adobe Photoshop CS5 ikke kan gjøre når det kommer til bilde behandling, men du kan og bruke Photomatrix men jeg har ikke fått like bra resultater med det.

Adobe Photoshop:

Velg file -> Automate -> Merge to HDR

Da dukker det opp en boks som ber deg deg finne de eksponerte bilder. Nederst er det en checkbox som heter «Attempt to align source images», som bør være avkrysset, om du ikke er 100% sikker på at stativet ditt ikke beveget seg en millimeter. Bare velg de bildene du skal bruke og trykk «OK».
Nå vil Photoshop begynne å arbeide med eventuelt RAW-konvertering og behandling av bildene, noe som tar en god del tid om du ikke sitter på en relativ rask maskin. Etter noen minutter vil det ferdige HDR-bildet dukke opp på skjermen. Dette er bare en preview-boks hvor du i praksis ikke kan gjøre stort, bare trykk «OK». Det bilde som kommer opp nå er et 32 bit-bilde med mer informasjon enn det skjermen din kan vise, så du er nødt til å nedgradere det til et 16 eller 8 bit-bilde. Det er denne prosessen som er selve HDR-konverteringen.

Velg Image -> Mode -> 8 bits/channel

Du kan velge 16 bit og lagre i TIFF-formatet, men det enkleste er å velge 8 bit slik at du kan bruke vanlig JPG.

Her er et eksempel på et HDR behandling av et bilde jeg tok for en stund siden.

Linken til hvor jeg fant denne informasjonen: http://kreativ1.no/artikkel/375/introduksjon-til-hdr

HDR Toning

Denne har samme funksjon som med HDR forklart over men du har kun et bilde og ikke flære bilder.
Men denne har og noen fordeler, du kan ta et bilde som ikke ble perfekt og gjøre den mye betre. Under her finner du 2 bilder, men som er vanlig og en som er redigert med HDR Toning.


Original


HDR Tonet

Den lille justeringen jeg har gjort på photoshop gir et stort utspill på bildet. Her er et eksemple du kan finne på YouTube som dette Portrett bilde. Her er og en annen link som viser HDR Toning på et landskap bilde, Klikk Her

Skriv ut

Up